Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Drożdże

Yarrowia lipolytica są to dimorficzne drożdże tworzące kremowe, nieregularne kolonie z licznymi strzępkami. Są to drożdże naturalnie występujące w margarynie, roślinach zbożowych, produktach mięsnych z wysoką zawartością białka, warzywach, mrożonej żywności, winach.
Należą do drobnoustrojów niepatogennych, a procesy przebiegające z jej udziałem mają status Generally Recognised as Safe (GRAS). Drożdże te odmiennie od drożdży Saccharomyces cerevisiae, przetwarzających cukry proste, wykorzystują tłuszcze (kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego, w tym kwasy nienasycone) jako źródło węgla i energii.

Zastosowany unikalny szczep drożdży Yarrowia lipolytica został wybrany spośród wielu szczepów testowanych w czasie wcześniejszych badań. Osiągnięto wyjątkowo korzystną wydajność produkcji biomasy oraz znaczną tolerancję na niekorzystne warunki procesu hodowli, takie jak wzrastające ciśnienie osmotyczne oraz stosunkowo niskie pH pożywki. W rezultacie uzyskano biomasę posiadającą bardzo wysokie wartości odżywcze.
Szczep ten dzięki swoim unikalnym właściwościom fizjologicznym i biochemicznym posiada olbrzymi potencjał biotechnologiczny.
Cechują się wysoką zawartością białka, która może wynosić od 40 do 47 %, wysoką zawartością suchej masy (97%) oraz niską zawartością popiołu surowego (5 %). Białko tych drożdży jest szczególnie cenne ze względu na wysoką zawartość lizyny, charakteryzuje się również dobrą przyswajalnością przez zwierzęta. W składzie aminokwasowym tych drożdży na uwagę zasługuje również wysoka zawartość fenyloalaniny, waliny, tryptofanu, izoleucyny. Ponadto białko drożdży Yarrowia lipolytica ma wysoką wartość biologiczną wynoszącą 80 %.

 

 

Drożdże Yarrowia lipolytica produkowane przez Skotan S.A. nie są modyfikowane genetycznie

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl